Site Overlay

Hoe leer je hiragana?

Het Japans kent drie verschillende schriften. Het hiragana, katakana en kanji. Vooruit: het zijn er vier als je het romaji (ons alfabet) meerekent. Dat ze erg verschillend zijn, zie je er wel aan af als je ze in het Japans opschrijft:

 

ひらがなhiragana
カタカナkatakana
漢字kanji

Als je het hiragana machtig bent, kom je al een heel eind met Japans lezen. Logischerwijs is begin je eerst met dit schrift leren als je Japans gaat studeren.

Hiragana is een klankalfabet dat uit 46 basistekens bestaat, maar daarbovenop zijn er variaties zodat je alle klanken die je uitspreekt kunt opschrijven. Vaak zie je mini-hiragana boven kanji staan. Die mini-hiragana noem je furigana en ze vertellen je hoe je een kanji moet uitspreken. Furigana maakt kanji veel makkelijker op te zoeken in een (online) woordenboek, die dingen zijn echt een uitkomst.

Kijk, kanji met mini-hirgana, zo cute <3

Hiragana gebruik je voor het vervoegen van werkwoorden en zelfstandig naamwoorden die niet (meer) in kanji worden geschreven. Je ziet ze vaak in combinatie met kanji, bijvoorbeeld bij die eerder genoemde werkwoorden, of bij uitgangen van bijvoeglijk naamwoorden en bijwoorden. Ook partikels, die de grammaticale betekenis van een zin bepalen, schrijf je in hiragana.

Het beste hiragana overzicht

Hiragana leren is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral omdat je eerst moet bepalen welke “chart” je wilt gebruiken. Er zijn belachelijk veel exemplaren te vinden online. Sommige geven niet genoeg informatie, andere zijn juist weer te complex; je hebt zelfs exemplaren met dierenplaatjes.

Ook ik zag door de bomen het bos niet meer toen ik zocht naar de perfecte chart om hier te delen. Wie heeft er tijd om al die sites door te spitten? En als je dan zo’n chart voor je neus hebt, waar begin je dan?

Net als hiragana charts: te veel keuze!

Alle hiragana charts die ik vond, waren het gewoon net of helemaal niet. Daarom heb ik dit heldere overzicht voor je gemaakt. Zo leer je hiragana lezen, maar dan wel in de makkelijkste volgorde.

Je leert als eerste de 46 basistekens. Daarna leer je de twee sets variaties. Het ziet er in eerste instantie misschien intimiderend uit maar geloof me, als je die 46 tekens echt kent valt het reuze mee met de variaties. Plak 2 en 3 even af als je ze afleidend of overweldigend vindt. De eerste pagina heeft romaji bij de tekens staan; de tweede alleen hiragana.

Klik om de chart te downloaden.

Download dit effectieve hiragana-overzicht.

Dr. Moku deelt trouwens gratis geluidsbestanden voor hiragana en katakana. Het is supersaai, maar je moet weten hoe je de tekens uitspreekt. じゃ (ja) spreek je bijvoorbeeld uit als (dja): een Engelse j dus. Ik gebruik ‘ja’ bij het transcriberen omdat de meeste mensen het zo gewend zijn, ikzelf incluis. Wanneer ik het anders probeer te doen, maak ik altijd fouten. Je moet sowieso zo snel mogelijk loskomen van romaji, vind ik.

Spelenderwijs leren

Stampen werkt voor sommige mensen heel goed, maar ze zijn een uitzondering. Wat je wilt doen is actief bezig zijn met hiragana. Overhoor jezelf, schrijf simpele woordjes over of verzin een gek verhaal bij karakters. Spelenderwijs leren of jezelf overhoren kan met je mobiel, bijvoorbeeld met een app van The Japan Foundation (Android en iOS). Mijn studenten zijn er in elk geval enthousiast over. Een andere tip is de app Japan Sensei.

Je kunt ook zelf een spel maken. Neem flashcards en schrijf er een kana (karakter) op. De achterkant kun je leeg laten, of je zet er de romaji op. Leg alle kaartjes op tafel met het Japans naar boven, maak een playlist met de klanken en speel (random) af. Probeer zo snel mogelijk het juiste karakter vinden als je klank hoort. Je kunt ook de hulp inschakelen van een familielid of vriend(in) die de klanken voor je afspeelt. Nóg leuker: samen spelen. Wie de meeste kaartjes voor de neus van de ander weet weg te grissen, wint.

Klinkt het als veel gedoe? Mooi! Moet je eens kijken hoeveel tijd je actief bezig bent met hiragana. Winst!

Oefen door te schrijven

Waarschijnlijk wil je hiragana leren lezen én schrijven. Deze oefenbladen van Japanese Lesson werken prettig. Ik zou zeggen: print ze uit en oefen er op los. Dit helpt bij het leren herkennen van de karakters. Volg de streepjesvolgorde die staat aangegeven, want het is de meest efficiënte manier van schrijven. Het valt Japanners op als je het niet doet zoals het heurt; en uiteraard vinden ze daar dan wat van.

Zo snel mogelijk romaji-vrij

Romaji kunnen niet 100% weergeven hoe je het Japans moet uitspreken. Hoe eerder je hiragana onder de knie hebt, hoe makkelijker je het jezelf maakt. Het klinkt misschien gek, maar zelfs met spreken ga je sneller vooruit als je hiragana kunt lezen en schrijven. De lessen worden er ook leuker van!

Hoe doe je dat dan?

Gebruik je het overzicht? Stap dan zo snel mogelijk over naar pagina twee. Als je jezelf overhoort of aan het oefenen bent, schrijf de kana (de karakters) dan niet op in romaji, maar spreek ze hardop uit. En als je ze kent, zorg dat je regelmatig stukjes tekst in hiragana leest zodat je de kans niet krijgt om ze te vergeten.

De volgende stap is katakana. Kun je dat ook, dan ben je helemaal unstoppable.


Op de hoogte blijven van nieuwe cursussen?

Laat hieronder je naam en e-mailadres achter. Je zit nergens aan vast!

* indicates required